DIY: Βιβλίο με φακέλους

Ιανουαρίου 08, 2017


Πάντα αναρωτιόμουν πως φτιάχνεις ένα δικό σου βιβλίο. Με αφορμή μια εργασία για τη σχολή, αποφάσισα να φτιάξω ένα βιβλιαράκι με φακέλους. Ξέρεις... αντί για σελίδες, να έχει φακέλους που μπορείς να αποθηκεύσεις μικρότερα χαρτάκια ανα κατηγορία. Βέβαια, εσύ μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και για άλλους λόγους: φωτογραφίες, συνταγές, ερωτικά ραβασάκια κι ό,τι άλλο κατεβάσει ο νους σου.

Η κατασκευή δεν είναι πολύ δύσκολη... αλλά θέλει χρόνο και υπομονή. Εγώ ξετρελάθηκα με το αποτέλεσμα και απόλαυσα τη διαδικασία! 

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν... 


Υλικά: 

  • Χαρτόνια σε διάφορα χρώματα και σχέδια. 

  • Φάκελοι (ιδανικά αυτοί που ανοίγουν στο πλάι κι όχι από επάνω)

  • Απλή κόλλα με σφουγγαράκι αν είναι εφικτό

  • Κόλλα ατλακόλ

  • Πιστόλι θερμής σιλικόνης

  • Ένα κομμάτι ύφασμα

  • Κομμάτια από χαρτόκουτο

  • Ψαλίδι

  • Χάρακας 

Στην πράξη: 


Διάλεξε πόσους φακέλους θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Εγώ χρησιμοποίησα εννιά, αλλά έχω οκτώ ανοίγματα γιατί ο πρώτος φάκελος χρησιμεύει για να κολλήσει στο μέσα μέρος του εξώφυλλου. Θα καταλάβεις στην συνέχεια τι εννοώ. Παίρνεις τους φακέλους έναν έναν και διπλώνεις το μέρος που κολλάει προς την πίσω πλευρά. Όπως φαίνεται στος φωτογραφίες. Το κάνεις αυτό σε όλους τους φακέλους. 






Αυτό γίνεται γιατί στην συνέχεια θα βάλεις την κάθε "γλώσσα" του φακέλου στην εσοχή του επόμενου φακέλου και θα μοιάζει κάπως έτσι.



Ω, ναι! Μοιάζει με το εσωτερικό ενός βιβλίου. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας όμως. Αφήνεις για λίγο τους φακέλους στην άκρη και παίρνεις τον χάρακα, ένα μολυβάκι και ψαλίδι. Θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις χρωματιστούς φακέλους και να γλιτώσεις πολλά βήματα, αλλά αν θέλεις να "γεμίσεις" τους φακέλους σου, δε θα αντέξουν κι είναι κρίμα. Γι' αυτό κι εγώ τους ενίσχυσα με χοντρό χρωματιστό χαρτόνι. 

Παίρνεις, λοιπόν, τον χάρακα και μετράς τους φακέλους σου. Υπολογίζεις 2-3 χιλιοστά λιγότερα και κόβεις δύο χαρτόνια για κάθε φάκελο. Μη βιαστείς να τα κολλήσεις. Θέλουν το δικό τους τρόπο. 



Αυτό μπορεί να διαρκέσει λίγη ώρα παραπάνω αλλά αξίζει τον κόπο. Εγώ αποφάσισα να χρησιμοποιήσω το ίδιο σχέδιο χαρτονιού σχεδόν σε όλο το βιβλιαράκι, εκτός από την πρώτη και την τελευταία σελίδα. Εσύ μπορείς να χρησιμοποιήσεις ό,τι θέλεις. 

Στο επόμενο βήμα, πρέπει να κολλήσεις τα χαρτόνια στους φακέλους. 

Εδώ θέλω την ΠΡΟΣΟΧΗ σου! Αν έχεις διαφορετικά σχέδια θα πρέπει να προσέξεις πως θα κολλήσεις τα χαρτόνια. Φαντάσου ότι ο κάθε φάκελος θα είναι σαν μια σελίδα. Οπότε αν θέλεις όταν έχεις ανοιχτό το βιβλίο, οι σελίδες που βλέπεις να έχουν το ίδιο σχέδιο, θα πρέπει στο πίσω μέρος του φακέλου που προηγείται να κολλήσεις το ένα χαρτόνι και στο μπροστινό μέρος του επόμενου φακέλου το άλλο. Θυμήσου παραπάνω πως θα φαίνεται το εσωτερικό του βιβλίου και σκέψου πως θα είναι οι σελίδες. 

Πιο συγκεκριμένα, στη φωτογραφία, αριστερά είναι το πίσω μέρος του 1ου φακέλου (που έχουμε γυρίσει προς το μέρος του τη "γλώσσα" του φακέλου) και δεξιά το μπροστινό (αυτό που έχει την εσοχή και θα βάζουμε μέσα τα χαρτάκια μας). 



Έτσι μετά όταν θα δέσουμε το βιβλιαράκι μας, θα είναι ομοιόμορφο. Σου δείχνω ακόμη μερικές φωτογραφίες για να καταλάβεις καλύτερα. 




Αφού κολλήσεις με προσοχή τα χαρτόνια πάνω στους φακέλους, κάνε ένα διάλειμμα, βάλε μουσική, χόρεψε να ξεπιαστεί το σώμα που έχει σκεβρώσει τόση ώρα να μετράει, να κόβει και να κολλάει. Φτιάξε έναν λαχταριστό καφέ και πάμε στο επόμενο βήμα....

Σε αυτό το βήμα παίρνεις έναν έναν τους φακέλους, βάζεις τον χάρακα στην τσάκιση του φακέλου και τον κυλάς 1-2 χιλιοστά προς τα έξω. Βάλε και σημαδάκια καλύτερα για να είσαι μέσα. Όπως βλέπεις στην φωτογραφία αριστερά, ο χάρακας είναι πάνω στην τσάκιση. Δεξιά, έχει μετακινηθεί προς τα έξω. Παρατήρησε τις γραμμούλες του χάρακα σε σχέση με την φωτογραφία αριστερά. 



Στη συνέχεια κάνε μια καινούρια τσάκιση του φακέλου σε εκείνο το σημείο. Μπορείς να τραβήξεις μια γραμμή με το μολύβι και να τσακίσεις στη συνέχεια ή να χρησιμοποιήσεις τον χάρακα σαν εργαλείο, όπως φαίνεται παρακάτω. 


Το αποτέλεσμα πρέπει να μοιάζει όπως στην φωτογραφία. Αυτό χρησιμεύει στο να δέσουμε μετά το βιβλίο μας και να έχουμε χώρο για να μπορέσουμε να τοποθετήσουμε μέσα στους φακέλους τα χαρτάκια μας. Το κάνεις αυτό σε όλους τους φακέλους εκτός από τον τελευταίο που θα κολλήσει στο οπισθόφυλλο. 


Το επόμενο βήμα είναι προαιρετικό, αλλά αρκετά βοηθητικό αν κολλήσεις χαρτόνια στους φακέλους για να γίνουν πιο ανθεκτικοί. Αν έχεις περφορατέρ, είσαι πολύ τυχερός. Εγώ είχα ένα μικρό σε σχήμα καρδιάς. Εξίσου ιδανικό είναι το στρογγυλό, αλλά μπορείς να παίξεις και με άλλα σχέδια. 


Παίρνεις το μπροστινό μέρος των φακέλων, αυτό που θα βάζεις μέσα τα χαρτάκια, κεντράρεις στη μέση και κόβεις. 



Το αποτέλεσμα θα είναι αυτό:


Έτσι ώστε όταν θέλεις να τοποθετήσεις κάτι μέσα, βάζεις το δάχτυλο, σηκώνεις και ρίχνεις το χαρτάκι.


Στη συνέχεια, πάμε να δέσουμε το βιβλιαράκι μας. Θυμάσαι στην πρώτη σελίδα που σου είπα πως θα φαίνονται οι φάκελοι μας;  Αυτό που θα κάνεις τώρα είναι να ενισχύσεις την κόλλα στην "γλώσσα" του κάθε φακέλου για να το ενώσουμε με τον επόμενο φάκελο.


Ο  πρώτος φάκελος με την εσοχή, θα κολλήσει στο εξώφυλλο. Το πίσω μέρος του φακέλου (όπου κοιτάζει κι η γλώσσα, αφού τη γυρίσαμε), θα μπει στην εσοχή του δεύτερου φακέλου. Έπειτα το πίσω μέρος του δεύτερου φακέλου στο μπροστά του τρίτου κ.ο.κ.


Αφού το κάνουμε αυτό με όλους τους φακέλους, πάμε στη "ράχη" του βιβλίου. Θυμάσαι που τσακίσαμε με το χάρακα τις "γλώσσες" των φακέλων; Όταν τις ενώσουμε μεταξύ τους, η ράχη του βιβλίου θα φαίνεται όπως στην φωτογραφία. Αν κάποια σημεία, δεν φαίνονται όπως εδώ, διορθωσέ τα με το χέρι ή τον χάρακα.


Στη συνέχεια, θα κολλήσουμε ένα ύφασμα στη "ράχη" για να μπορέσουμε να το ενώσουμε με το εξώφυλλο. Μετράς και κόβεις το ύφασμα. Να προσέξεις πάνω και κάτω στο βιβλιαράκι, το ύφασμα να είναι κομμένο ακριβώς στο σημείο που τελειώνουν τα σημεία. Δεξιά κι αριστερά άφησε αρκετό χώρο.


Έπειτα, πάρε το θερμοκολλητικό πιστόλι κι άρχισε σιγά σιγά να κολλάς το ύφασμα. Δυστυχώς χρειαζόμουν και τα δυο μου χέρια εκείνη την στιγμή και δεν κατάφερα να βγάλω φωτογραφία. Μπορείς όμως να δεις πως πρέπει να φαίνεται η "ράχη" όταν την κολλήσεις και πως θα είναι το τελικό αποτέλεσμα. 



Αν έφτασες μέχρι αυτό το σημείο, σου αξίζει ενα διάλειμμα. Σχεδόν τελειώσαμε. Μένει μόνο το εξώφυλλο και θα κρατάς στα χέρια σου το μοναδικό βιβλίο από φακέλους, φτιαγμένο από τα χεράκια σου.

~ Εξώφυλλο ~


Για το εξώφυλλο, θα χρειαστείς κομμάτια από ένα χαρτόκουτο. Θα μετρήσεις μερικά χιλιοστά έξω από το βιβλιαράκι σου. 



Θα κόψεις δυο ίσα κομμάτια για το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο κι ένα κομμάτι που είναι μερικά χιλιοστά παραπάνω από τη "ράχη" του βιβλίου. 



Στη συνέχεια, μετράς και κόβεις το χοντρό χρωματιστό χαρτόνι που θα χρησιμοποιήσεις για να ντύσεις το εξώφυλλο. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ύφασμα. Άφησε αρκετά εκατοστά γύρω γύρω. 


Πάρε την κόλλα ατλακόλ και κόλλησε τα κομμάτια στο πίσω μέρος του χαρτονιού.



Προσοχή: Ανάμεσα στο εξώφυλλο, το οπισθόφυλλο και την "ράχη", θα πρέπει να αφήσεις ένα κενό για να μπορεί να κλείνει το βιβλιαράκι σου. Εγώ άφησα περίπου 7 χιλιοστά. 

'Επειτα, στις γωνίες θα κόψεις όπως φαίνεται στην φωτογραφία. Όχι ακριβώς στη γωνία. Άσε 1-2 χιλιοστά περιθώριο για να καλύψεις τις γωνίες στο βιβλίο σου. 


Τώρα βάζεις πάλι ατλακόλ στα "αυτάκια" του χαρτονιού που περισσεύουν και τα κολλάς στη μέσα μεριά του εξώφυλλου. 


Όταν κάνεις όλες τις πλευρές θα μοιάζει κάπως έτσι:



Τσακίζεις στα κενά της "ράχης" και το εξώφυλλό σου είναι έτοιμο. Αν βάλεις το βιβλιαράκι σου μέσα, θα δεις ότι σχεδόν έχεις τελειώσει. 


Αυτό που μένει είναι να ενώσουμε το βιβλιαράκι των φακέλων με το εξώφυλλο. 

Ουσιαστικά, θα κολλήσεις τον πρώτο φάκελο στο εξώφυλλο και τον τελευταίο στο οπισθόφυλλο. Την "ράχη" δε θα την κολλήσεις, για να μπορούνε να μετακινούνται οι "σελίδες". Το μόνο που θέλει προσοχή σε αυτό το σημείο (εγώ την πάτησα με το οπισθόφυλλο), είναι να κολλήσεις την τσάκιση που κάνει ο φάκελος με την τσάκιση που κάνει το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο αντίστοιχα. Χρησιμοποίησε και πάλι ατλακόλ. Είναι εγγύηση. Στην φωτογραφία μπορείς να δεις τον σωστό τρόπο αριστερά και τον "λάθος" δεξιά.


Σχεδόν έτοιμο!!! Ναι! Μετά από τόσες ώρες. Εγώ πρόσθεσα και ετικέτες σε κάθε φάκελο. Εκτύπωσα τις λέξεις που ήθελα σε λευκή κόλλα, τις έκοψα και τις κόλλησα με ατλακόλ στους πολύχρωμους φακέλους μου. 



Πέρασε κι ένα χέρι ατλακόλ στο εξωτερικό του βιβλίου για να είναι πιο ανθεκτικό και να καθαρίζεται πιο εύκολα.



Τώρα είσαι πανέτοιμος! Μπελαλίδικο αλλά αξίζει τον κόπο.

Για οποιαδήποτε ερώτηση και απορία είμαι στη διάθεσή σου.






Και μην ξεχνάς... Μείνε δημιουργικός!



Pin it!





4 σχόλια:

  1. Wow πραγματικά έχω εντυπωσιαστεί! Θέλει πολύ υπομονή από ότι βλέπω βέβαια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ' ευχαριστώ πολύ, Κατερίνα μου! Θέλει όντως αρκετή υπομονή, αλλά αξίζει τον κόπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εντάξει από τις πιο ευφάνταστες κατασκευές ... φαίνεται λίγο δύσκολο αλλά είναι τόσο λεπτομερείς οι οδηγίες σου που δεν αφήνουν περιθώριο αποτυχίας! Μπράβο και πάλι μπράβο Γεωργία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σ' ευχαριστώ πολύ, Χριστίνα! Πιο πολύ χρονοβόρο θα έλεγα, παρά δύσκολο... Πάντως σίγουρα αξίζει τον κόπο και χαίρομαι πολύ που σου άρεσε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.