Πως να πλύνεις και να κόψεις μια λινάτσα!

Ιανουαρίου 27, 2016

Η λινάτσα είναι ένα αγαπημένο υλικό για κατασκευές. Φθηνό, ανθεκτικό και δίνει μια ιδιαίτερη αισθητική σε κάθε δημιουργία. Αν ψάξεις ιδέες για να τη χρησιμοποιήσεις θα βρεις έναν εντυπωσιακό αριθμό από κατασκευές ξεκινώντας από πολύ απλές μέχρι και περίπλοκες. Ουσιαστικά, είναι ένα υλικό που μπορεί να κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διακόσμηση του σπιτιού σου ή να ομορφαίνει μια μικρή γωνίτσα. Εσύ επιλέγεις!

Σε αυτό το άρθρο θα κάνω μια προσπάθεια να σου δώσω όσες περισσότερες πληροφορίες μπορώ για να ξεκινήσεις να δουλεύεις με αυτό το υπέροχο υλικό. 

Που βρίσκω λινάτσα και πόσο κοστίζει;  

Λινάτσα μπορείς να βρεις σε μαγαζιά με υφάσματα αλλά και στο διαδίκτυο. Μπορείς να αγοράσεις ένα κομμάτι ή και ολόκληρο ρολό. Υπάρχει η συνθετική λινάτσα και η φυσική λινάτσα φτιαγμένη από λινάρι. Μπορείς να τις ξεχωρίσεις πολύ απλά: η φυσική λινάτσα μυρίζει αρκετά έντονα κι έχει πιο άγρια υφή ενώ η συνθετική δεν μυρίζει καθόλου και συνήθως φαίνεται πιο "όμορφη". Εγώ πάντα επιλέγω την φυσική παρόλο που χρειάζεται λίγη δουλίτσα πριν την χρήση. 
Οι τιμές ξεκινάνε συνήθως από τα 3 ευρώ το μέτρο αλλά μπορεί να σταθείς τυχερός και να βρεις και σε λίγο πιο χαμηλές τιμές. Σίγουρα αν αγοράσεις ρολό η τιμή του μέτρου θα είναι μικρότερη. 
Αν ζεις στην Αθήνα, στα στενάκια του κέντρου μπορείς να βρεις λινάτσα σε όλα σχεδόν τα μαγαζάκια που πωλούν υφάσματα. 

Μπορώ να πλύνω τη λινάτσα; 


Φυσικά και μπορείς. Αν την χρησιμοποιήσεις στη διακόσμηση του σπιτιού σου, επιβάλλεται κιόλας.
Να ξέρεις ότι όταν η λινάτσα πλυθεί θα ανοίξει λίγο το χρώμα της οπότε μην ανησυχήσεις ότι την κατέστρεψες.
Έχω πειραματιστεί με δυο τρόπους:
  • Πλύσιμο στο χέρι με κρύο νερό 
  • Στο πλυντήριο με κρύο νερό σε ένα πρόγραμμα για ευαίσθητα υφάσματα. 
Η αλήθεια είναι ότι η φυσική λινάτσα μυρίζει πολύ έντονα και δε τη λες και ευωδιαστή...
Το πλύσιμο και ο αερισμός είναι απαραίτητα.
Αν έχεις ένα μικρό κομμάτι για χρήση μπορείς να το πλύνεις στο χέρι 2-3 φορές με κρύο νεράκι και να το αφήσεις να στεγνώσει καλά και να αεριστεί.
Αν έχεις σκοπό να χρησιμοποιήσεις περισσότερο ύφασμα, θα έλεγα ότι είναι καλύτερα να τη βάλεις στο πλυντήριο. Εκτός κι αν έχεις γερά νεύρα και υπομονή. Το πλύσιμο στο πλυντήριο βέβαια, θέλει λίγη προσοχή. Πρέπει να την πλύνεις με κρύο νερό διότι διαφορετικά θα μαζέψει. Επίσης, ενδέχεται να φύγουν ή να τραβηχτούν τα νήματα και μπορεί να χαλάσει  ένα μέρος της. Για το λόγο αυτό, εκτός από το ευαίσθητο πρόγραμμα που θα χρησιμοποιήσεις στο πλυντήριο, μπορείς να τοποθετήσεις τη λινάτσα σε μια μαξιλαροθήκη, έτσι ώστε να είσαι πιο σίγουρος για το αποτέλεσμα. 
Αφού η λινάτσα πλυθεί πρέπει να στεγνώσει καλά και να αεριστεί για αρκετές ώρες ώστε να μη μυρίζει και να είναι έτοιμη για κάθε χρήση. 

Μπορώ να σιδερώσω τη λινάτσα;




Μπορείς και δε θα πάθει και τίποτα. Μην ξεχνάς ότι είναι ένα πολύ ανθεκτικό υλικό και πολλά χρόνια πρωτοστατούσε στην οικογένεια των τσουβαλιών. Έχει κουβαλήσει τόσο πολλά... δεν κωλώνει μπροστά στο σίδερο! 
Ωστόσο, αν φοβάσαι για το σίδερο υπάρχει και πάλι λύση. Άπλωσε τη λινάτσα, πάρε ένα παλιό μπλουζάκι τοποθέτησέ το πάνω στη λινάτσα και σιδέρωσε. Μπορείς να ψεκάσεις και με λίγο νεράκι για να σιδερωθεί πιο εύκολα. 

  

Πως κόβω τη λινάτσα;


Εύκολα! Η αλήθεια είναι πως στην αρχή απλά έκοβα το ύφασμα στις διαστάσεις που ήθελα. Παρατήρησα όμως ότι στις άκρες το ύφασμα ξέφτιζε και γενικά το αποτέλεσμα δε με ενθουσίαζε. Ειδικά αν δεν ήθελα να καλύψω με κάποιο τρόπο τις άκρες. Έτσι, έψαξα και βρήκα έναν τρόπο όπου βοηθάει να κάψεις τη λινάτσα ολόισια, πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα.



Μετράς το σημείο που θέλεις να κόψεις και κόβεις πολύ λίγο στην άκρη. 


             

Έπειτα πιάνεις μια κλωστούλα και την τραβάς όπως φαίνεται στις φωτογραφίες. Αν παρατηρήσεις το ύφασμα μαζεύει και σου δημιουργεί ένα δρόμο! 





Επέλεξε μια πλευρά και ακολούθησε την πιστά. Κόψε κοντά στην κλωστή που έχεις χρησιμοποιήσει για να ανοίξεις δρόμο για να πετύχεις ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Αν χάσεις τον δρόμο στην πορεία, ξανατράβα... Ο δρόμος θα φανεί ξανά. 



Κι όπως θα παρατηρήσεις, η λινάτσα σου είναι τέλεια κομμένη κι έτοιμη για χρήση. 



Έτοιμο!

Αν έχεις απορίες, μη διστάσεις να ρωτήσεις!

Και μην ξεχνάς.... Μείνε δημιουργικός!

Pin it! 




7 σχόλια:

  1. This is just the pecreft answer for all forum members

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα, έχω πάρει 13 μέτρα λινατσα για να φτιάξω 200 μπομπονιερες. Είναι η πρώτη φορά που θα δουλέψω με τη λινατσα οπότε έχω λίγες απορίες. Πρώτον την πλενω μόνο με νερό ή να βάλω και λίγο σαπούνι? Να την πλύνω αφού την κόψω σε μικρά κομμάτια η μεγάλα για να είναι πιο εύκολος και ο αερισμός? Αν απλά την αέρισω κάνα 2 μέρες δεν θα φύγει η μυρωδιά? Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα, Γεωργία!
    Προσωπικά όταν πλένω τη λινάτσα βάζω σαπουνάκι για να φύγει πιο εύκολα η μυρωδιά, αλλά και να καθαρίσει καλύτερα. Στο πλύσιμο το μόνο που θέλει προσοχή είναι το κρύο νερό για να μη σου μαζέψει. Επίσης, προτείνω να την πλύνεις σε μεγαλύτερα κομμάτια γιατί ούτως ή άλλως θα σου ξεφτίσει στις άκρες και μερικά σημεία θα "αχρηστευθούν". Οπότε καλύτερα μεγάλα κομμάτια για να "χάσεις" λιγότερο υλικό. Ακόμη και μεγάλα να είναι τα κομμάτια θα αεριστεί μια χαρά.
    Τώρα αν την αερίσεις μόνο (χωρίς να την πλύνεις), δε ξέρω κατά πόσο θα αεριστεί... Δυστυχώς δε το έχω δοκιμάσει και δε θέλω να σου δώσω λάθος πληροφορίες. Πάντως, σε γενικές γραμμές το πλύσιμο δεν είναι δύσκολη διαδικασία. Ειδικά αυτές τις μέρες που έχει κι ένα ελαφρύ αεράκι, θα σου στεγνώσει αμέσως και σίγουρα δε θα μυρίζει τόσο άσχημα. Και μιας που προορίζεται για μπομπονιέρες, αξίζει τον κόπο.
    Καλή επιτυχία στις δημιουργίες σου κι αν θέλεις μπορείς να μας τις στείλεις να τις μοιραστούμε με τον κόσμο!
    Για οποιαδήποτε άλλη απορία, είμαι στη διάθεσή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπερα θελω να φτιαξω μπομπονιερες με λινατσα και δεν ξερω τι να κανω για να μην ξεφτα,αν βγαλω 2-3 σειρες σαν κροσια ειναι οκ?ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα, Μαρία! Έχω κάνει το ίδιο (κρόσσια) σε μια κατασκευή και μέχρι στιγμής δεν είχα πρόβλημα. Απλά θα σου πρότεινα να κόψεις τα κομμάτια με τον τρόπο που γράφω παραπάνω (που τραβάς την κλωστή και κόβεις παράλληλα). Με αυτόν τον τρόπο φαίνεται και ομοιόμορφο, αλλά και να σου φύγει καμιά κλωστή δε χαλάει όλο το κομμάτι. Είναι λίγο "μπελαλίδικο" αλλά πίστεψε με, αξίζει τον κόπο! Επίσης, θα σου πρότεινα να διαλέξεις τη σφιχτή λινάτσα (γιατί υπάρχουν και κάποιες που είναι πιο αραιές). Μπορεί να είναι λίγο πιο σκληρή, αλλά πιο ανθεκτική. Αν προκύψει άλλη απορία, είμαι στη διάθεσή σου. Καλές δημιουργίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα και από εμένα .
    Εγώ πάλι θέλω να κάνω κουρτίνες από λινάτσα αλλά με προβληματίζει το σίδερο.
    Πώς είναι όταν βγαίνει από το πλυντήριο ? Επιβάλλεται το σίδερο ? Αν έβαζα στον ποδόγυρο αυτές τις μπιλίτσες - βαρίδια που χρησιμοποιούνται στις κουρτίνες θα το γλίτωνα ?
    Αν όχι, υπάρχει κάποιο άλλο ύφασμα που να μοιάζει με λινάτσα και να μην θέλει σίδερο ?
    Ευχαριστώ πολύ.
    Ηγη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα Ηγη!
    Η λινάτσα όταν βγαίνει από το πλυντήριο είναι τσαλακωμένη αλλά το σιδέρωμα είναι σχετικά εύκολο γιατί σαν υλικό είναι πολύ ανθεκτικό και δύσκολα θα σου χαλάσει. Βέβαια, σημασία έχει κι η ποιότητα. Υπάρχουν 2-3 διαφορετικά είδη που διαφέρουν λίγο και στην υφή. Δηλαδή μπορεί αν επιλέξεις μια πιο "μαλακή" να μη χρειάζεται τόσο σιδέρωμα. Αυτές τις μπιλίτσες - βαρίδια δεν τις είχα σκεφτεί, αλλά πιστεύω πως αν τις έβαζες (μπορεί να χρειαζόταν σίδερο μόλις τις πλύνεις) αλλά θα τις κρατούσε πιο "στρωτές" όταν θα είναι κρεμασμένες. Δε το έχω δοκιμάσει δυστυχώς, οπότε δε μπορώ να σου πω με σιγουριά.
    Σε γενικές γραμμές νομίζω ότι αν θέλεις να έχεις τέλειο αποτέλεσμα, δε το γλιτώνεις το σίδερο. Ωστόσο, θα μπορούσες να πάρεις δοκιμαστικά 2-3 κομμάτια, και να το δοκιμάσεις για να δεις αν σου αρέσει το αποτέλεσμα.
    Τέλος, δυστυχώς δε γνωρίζω κάποιο ύφασμα που να μοιάζει με τι λινάτσα και να μη θέλει σίδερο. Ίσως οι πιο συνθετικές να χρειάζονται λιγότερο και να είναι η καλύτερη λύση για εσένα.
    Σ' ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση κι ελπίζω να βοήθησα με κάποιο τρόπο. Αν έχεις νεότερα με τις κουρτίνες σου, θα χαρούμε να σε ακούσουμε!
    Καλές δημιουργίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.