Σπιτικό ρόφημα φράουλας & δυόσμου!

Ιουνίου 05, 2016



Τι θα έλεγες για ένα σούπερ δροσιστικό ρόφημα φράουλας με δυόσμο για τις καυτές μέρες του καλοκαιριού; 

Γιαμ Γιαμ!

Η συνταγή που θα σου παρουσιάσω, εκτός από την πλούσια γεύση και την αίσθηση δροσιάς που αφήνει στο στόμα σου, μπορεί να αποθηκευθεί στο ψυγείο για καιρό. Έτσι, μπορείς να έχεις μια εύκολη λύση κεράσματος για τους ξαφνικούς (και μη) επισκέπτες. 
Επίσης, αυτή είναι μια πολύ καλή λύση για να ξεγελάσεις τα παιδιά της οικογένειας όταν ζητάνε αναψυκτικά. Μπορεί να έχει ζάχαρη αλλά τουλάχιστον αποφεύγεις όλες τις άλλες χημικές ουσίες.
Απόλαυσε το! 

Υλικά: 

  • 400 gr φράουλες
  • 10-15 φύλλα δυόσμου
  • 400 gr ζάχαρη
  • 300 ml μηλόξυδο



Εκτέλεση 

Πλένεις πολύ καλά τις φράουλες και το δυόσμο. Τρως και καμιά φραουλίτσα γιατί τις λιμπίζεσαι έτσι κόκκινες και ζουμερές που είναι. 


Παίρνεις τη ζυγαριά και ζυγίζεις 400 gr φράουλες. Ή και παραπάνω αν θέλεις. Η φιλοσοφία στις ποσότητες είναι "τόσο...όσο". Οπότε όσες φράουλες θα χρησιμοποιήσεις στην αρχή, τόση ζάχαρη στη συνέχεια.


Κόβεις τις φράουλες κομματάκια, αφαιρείς τα κοτσάνια και αντιστέκεσαι στον πειρασμό να φας άλλο ένα κομματάκι. Αν θέλεις, τσίμπα μια από αυτές που περισσεύουν.


Στη συνέχεια, τοποθετείς τις φράουλες σε ένα γυάλινο δοχείο που κλείνει πολύ καλά.


Και προσθέτεις τα φύλλα δυόσμου. 10-15 φυλλαράκια είναι καλά... Μπορείς να βάλεις όσα θέλεις αλλά μην το παρακάνεις διότι ο δυόσμος έχει πολύ έντονο άρωμα και θα χαλάσει η ισορροπία. 


Έπειτα έρχεται η ώρα της ζάχαρης. Ζύγισε 400 gr ζάχαρης ή όση ποσότητα χρησιμοποίησες για τις φράουλες. Η ζάχαρη χρησιμεύει στο να βοηθήσει τις φράουλες να "βγάλουν" τα ελαιοσάκχαρα τους. 


Στη συνέχεια, τοποθετείς τη ζάχαρη στο βάζο, πάνω από τις φράουλες και το δυόσμο. Ανακίνησε καλά για να πάει παντού η ζάχαρη και άφησε το (σε θερμοκρασία δωματίου) για 24 ώρες. Όλες αυτές τις ώρες, η ζάχαρη θα κάνει τη δουλειά της και για να την βοηθήσεις, όταν το θυμάσαι, κούνα πάνω κάτω το βάζο ή άφησε το μερικές ώρες ανάποδα. 


Την επόμενη ημέρα, τα περιεχόμενα του βάζου θα μοιάζουν όπως της φωτογραφίας. Σε λίγο θα έρθει να τους κάνει παρέα και το μυλόξυδο. 


Πριν αναλάβει δράση το μυλόξυδο, θα σουρώσεις το υγρό που βρίσκεται στο βάζο.


Όπως βλέπεις στην φωτογραφία, το υγρό μείγμα μας είναι 310 gr. Πρέπει να το μετρήσεις με κάποιο τρόπο, γιατί πρέπει να βάλεις άλλο τόσο μυλόξυδο.



Στην πορεία, αρχίζεις και ρίχνεις λίγο λίγο ξύδι και ανακατεύεις. Το μυλόξυδο χρησιμοποιείται σαν συντηρητικό και βοηθάει στο να δημιουργηθεί μια γλυκόξινη γεύση. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ότι ξύδι θέλεις, αλλά μετά από διάφορες δοκιμές, προσωπικά κατέληξα στο μυλόξυδο: ταιριάζει καλύτερα στη γεύση!


Έπειτα, βάζεις το μείγμα σε ένα άλλο βάζο που κλείνει καλά, και προσθέτεις μερικές κομμένες φράουλες και 2-3 φυλλαράκια δυόσμο.


Ουσιαστικά, αυτό το βήμα είναι προαιρετικό αλλά δίνει το κάτι παραπάνω: αφού κλείσεις το βάζο, το βάζεις στο ψυγείο και το αφήνεις λίγες ώρες να "ξεκουραστεί". Δεν σου απαγορεύει κανείς να το πιεις αμέσως, αλλά θα ήταν καλύτερο να κάνεις λίγο υπομονή. 


Την επόμενη ημέρα, είπα να βάλω το ρόφημα μου σε ένα άλλο μπουκάλι, γιατί με το βάζο ήθελε λίγη ώρα να κρυώσει μέχρι να το ανοίξω. 



Κι είναι όλα έτοιμα για να υποδεχθείς τους καλεσμένους σου και να τους εντυπωσιάσεις για ακόμη μια φορά! 
Για να το πιεις βάλε στο ποτήρι 50 ml από το μείγμα και 150 ml νερό ή σόδα. Ή αλλιώς με το μάτι σε αναλογία 1 προς 3.
Με τη σόδα έχεις και μπουρμπουλήθρες και είναι σαν να πίνεις αναψυκτικό.
Ξέθαψε τα πιο ωραία ποτήρια σου, βάλε μπόλικα παγάκια, χρησιμοποίησε μια φράουλα και λίγο δυόσμο για γαρνιτούρα... κι έτοιμο! 



Έτσι όμορφα και απλά γεμίζουμε τις ζωές μας με απολαυστικές στιγμές!
Cheers!



Και μην ξεχνάς... Μείνε δημιουργικός! 

Pin it!



6 σχόλια:

  1. Φανταστικό! Δεν έχω λόγια! Μοιάζει με τον τρόπο που φτιάχνει η μαμά μου την περίφημη λεμονάδα της! Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να το δοκιμάσεις, να το δοκιμάσεις, Κατερίνα μου! Είναι πολύ δροσιστικό κι έχει πολύ ωραία γεύση! Χαίρομαι που σου άρεσε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λοιπόν εντυπωσιάστηκα!! Είχα φτιάξει αλλά ήταν με βοτκα και δε μου άρεσε καθόλου άσε που έχασε το ωραίο κόκκινο χρώμα! Νομίζω ότι θα ξαναδοκιμάσω με το δικό σου τρόπο γιατί μπορείς να το πιεις άνετα και το απόγευμα! Είναι έντονη όμως η γεύση του μυλόξυδου ?
    Καλημέρα!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα Ελεάννα! Δεν είναι καθόλου έντονη η γεύση του μυλόξυδου. Ουσιαστικά, εκτός από συντηρητικό, χρησιμοποιείται και για την οξύτητα. Βοηθάει στο να ισορροπείται η γεύση και να μην είναι υπερβολικά γλυκό. Κι αν έρθεις και στο κέφι, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και σε συνδυασμό με κάποιο αλκοολούχο ποτό. Μόνο να μην ξεχάσεις να το αραιώσεις με νερό ή σόδα! Καλές δημιουργίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν το έχω ξαναδεί.... δεν το έχω ξαναδει! Υπέροχη δροσιστική συνταγή και αυτές οι φωτογραφίες βήμα-βήμα με ξεσήκωσαν. Pin λοιπόν για να κάνω έκπληξη στους δικούς μου! Φιλιά και καλή συνέχεια σε ότι κάνεις :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωωωωωω!!! Σ'ευχαριστώ πολύ, Χριστίνα μου! Ευχομαι να το ευχαριστηθείς κι εσύ και οι αγαπημένοι σου! Πολλά φιλιά και σ' εσένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.